torsdag, november 15, 2007

Då var det dags igen…

Pratade med bm igår förmiddag gällande ombokning av en tid, nämnde att jag inte känt fosterrörelse sen någon gång på eftermiddagen dan innan.

Hon tyckte absolut att jag direkt skulle bege mig till mödravårdsspecialisten på KK. Som hon sa: det är ju alltid bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite…

Sagt och gjort hoppade jag i en taxi. Såklart var jag orolig men försökte ändå hålla mig lugn. På KK fick jag ett jättebra bemötande. Den första person jag stötte på och frågade om jag kommit rätt, tog direkt hand om mig. Hon visade in mig på ett rum (ingen väntetid) kände på och mätte magen, spände på mig ett bälte som mätte barnets hjärtljud och mina sammandragningarna (CTG). Sådär fick jag sitta i en halvtimme. Hjärtat tickade på fint och jag satt som förhäxad under hela tiden och bara stirrade på maskinen. Pust! Ingen fara alltså, allt var som det skulle. När jag satt där kunde jag höra rörelserna men jag kände dem inte.

När undersökningen var klar fick jag träffa en läkare som gjorde en ultraljudsundersökning. Hennes förklaring till förändringarna i fosterrörelserna var helt enkelt att bebisen ändrat läge. H*n ligger nu i säte med ben och armar mot höger sida. Samma sida som min moderkaka ligger åt. Därav är det svårt för mig att uppfatta rörelserna. BM har tidigare skrivit i min journal att huvudet ligger nedåt.

Efter att ha konstaterat (även hon) att min mage var liten, mätte hon bebisens huvud, lårben och midjemått. Huvudet och lårbenet var som det skulle men bebisen är lite väl smal. Hela 15% smalare än normalt. Ja, ja, det oroar mig inte så mycket. Så länge det inte är mer än 22% så ska det inte betyda någonting men självklart ska det följas upp. Jag får väl helt enkelt ta mig en extra macka eller kanske ett choklad :-).

När läkaren höll på och mäta och ha sig och jag låg där och tittade på mitt lilla barn sköljde det plötsligt över mig hur kär jag är i den lill*. Jag fick lust att hoppa upp och ropa ut: I LOVE YOU! Men hejdade mig, behöll det för mig själv och låg istället stilla kvar och log.

3 kommentarer:

Anonym sa...

A var -15% i v typ 28-30 nånstans

i v 33 var hon -9%

i v 35 var hon -7%

Nä hon ploppade ut v 38+0 så var hon +-0%

och som sagt min mage rusade iväg på slutet...men visst ska du unna dig lite extra

Anna sa...

Melvin var 20% mindre när vi kikade första gången, men sen växte han inget på 2 veckor så han fick komma ut lite tidigare då de tyckte han hade större chans att äta upp sig utanför magen.

Anna sa...

Jag fick problem med flödet i navelsträngen pga stress. Lilla My var tillväxthämmad (gränsen går vid -22%) ett tag, så liten som -27% faktiskt. Men hon var inte tillväxthämmad när hon föddes. Jag blev sjukskriven och det hjälpte att ta det lugnt. Rådet till dig är att du ska vila mycket, gärna liggande på vänster sida. Det är jättebra att de håller koll på dig, ju fler koller desto bättre. Speciellt för mammas välbefinnande! ;-)

KRam
Anna